Składniki:
- 175 g miękkiego masła
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 roztrzepane jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
- Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
- 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
- Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
- 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem).
- Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.
Piec w temperaturze 190°C
Porcji 10
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 55 min
Kalorie 360
Tłuszcz 9,8 g
To bogate, wilgotne ciasto można podawać samo, z sosem czekoladowym lub śmietaną.
Można też przyozdobić wierzch ciasta polewą.
---------------------------------------------------------------------------------------------
PULAO, CZYLI RYŻ Z PRZYPRAWAMI I WARZYWAMI
1 szkl. ryżu (najlepiej basmati)
1/3 szkl. mrożonego groszku
1/2 czerwonej papryki
1/3 szkl. orzechów nerkowca
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy lub curry
Na średnim ogniu roztop masło w rondlu o grubym dnie. Dodaj kurkumy smaż przez parę sekund, aby wydobyć z przyprawy aromat. Następnie wsyp do rondla orzechy i praż je przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i praż ją wraz z orzechami przez następne 3 minuty. Na końcu wsyp ryż, nie przestając mieszać. Ryż po paru minutach powinien stać się przezroczysty. Wtedy zalej go dwoma szklankami wody, dodaj groszek i łyżeczkę soli, wymieszaj, przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum. Od momentu zmniejszenia ognia, nie mieszaj ryżu, gotuj go pod przykryciem. Jest gotowy, gdy wchłonie całą wodę (ok. 10 min). Możesz też wyciągnąć jedno ziarenko i ścisnąć je miedzy palcami. Ugotowane da się całkiem rozetrzeć.
To rowniez GENIALNY i prosty przepis! Kucharra Sylla - Poleca!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz